”Egentid är något det finns alldeles för mycket av”

”…skilsmässa, vilken svår och sorglig händelse den så ofta är, den innebär ju så många förluster på en och samma gång.”

Att skilja sig är inte alltid, men många gånger förenad med ensamhet. Hon säger ”…egentid är någonting det finns alldeles för mycket av.” Ofrivillig ensamhet kan ofta leda till stora risker för hälsan. Till trots, är ensamheten fortfarande idag förbunden med stigman, menar Anna Bennich.

Anna Bennich pratar om ”förlusterna”, inte enbart av en partner utan också av delar av familjen, av drömmar och den egna identiteten. Skilsmässan fortsätter hon är, även kopplad till ”andra försvårande omständigheter”, som handlar om att lyckas och misslyckas i en socialisation av tvåsamhet. 

Flest skilsmässor sker precis efter sommaren, vi har haft mer tid med varandra men även till att fundera. Skilsmässor är ofta en kris, men ”…kriser är inte bara av ondo…”, faktiskt kan kriser vara bra för vår senare livsnöjdhet, menar hon.

På många sätt ringar Anna Bennich i sitt sommarprat i Sveriges Radio P1, in vad som faktiskt sker med oss vid en skilsmässa –  förluster, sorg och ensamhet: vi hamnar i en livskris. Har ni inte lyssnat råder vi er till att lyssna. För er som redan har lyssnat, känner ni igen er? Vad reagerade ni på? Fick det er att fundera ett extra varv kring er egen relation?

Endbright finns till för dig som funderar på, går igenom eller har gått igenom ett uppbrott.