Dudes & Dogs

Kan hundar….

… få män, som har svårt att prata om känslor, att göra just det?

Det är Rob Osman och det han skapat ett bra bevis på. Rob är 38 år och kommer från Bristol, han har haft det rätt tufft med ångest och depressioner som varit en allt för stor del av hans liv. Under en period hamnade han i en situation där han tvingades bo i sin systers fönsterlösa källare (inte direkt en toppenlösning om man försöker ta sig ur en depression!)

”Spänningar som släppte”

Där i källaren kunde han ju inte sitta så han tog tag i sitt liv och började både träffa en psykoterapeut och plugga igen. Det fick honom att komma på benen igen och må väsentligt bättre. Men det var något som hade varit en bättre medicin än både mötena med psykoterapeuten och studierna. De långa promenaderna med hunden Mali. När de var ute kände han hur han kunde koppla av och spänningarna släppte.

”The fellows”

Rob började helt enkelt bjuda med sina kompisar på sina hundpromenader, ibland en och ibland flera. Det var ingen tvekan om att de kände på samma sätt, att det blev lättare att prata om känslor och sådant som skavde.

”Dudes & Dogs”

När Rob insåg vilken helande och positiv effekt hans promenader med Mali hade startade han en grupp med namnet Dudes & Dogs, en mental wellness community. Syftet var att få män att lättare kunna fundera kring och prata om sina känslor (vi har ju tidigare skrivit om hur svårt män generellt sett upplever det att prata om sina känslor). En bra lösning på ett stort behov, det var Robs tanke.

”Talking helps, it really does”

Såhär skriver Rob på Dudes & Dogs hemsida;

”It’s helped me, no end, but sometimes as men, we aren’t the best at it. Well Duds & Dogs wants to change that for the next generation. There is no doubt things are changing. We want to be a part of that. By simply getting outside, talking things through, we can start to change our mood”

”Skyddsmurarna sänktes”

Rob säger att promenaderna med Mali är den bästa terapi han någonsin haft. Oavsett väder och vind så skulle ju Mali ut, hon brydde sig vare om vädret eller om Rob hade lust eller ork att gå ut.

Det som gjorde honom övertygad om att starta Dudes & Dogs var det faktum att 40% av alla män har svårt att prata om sina känslor (enligt en undersökning gjord av Priori). Han märkte ju dessutom hur annorlunda samtalen blev med vännerna när Mali var med, de både slappnade av och öppnade upp. Mali fick dem att släppa sina ”skyddsmurar. Det blev så mycket lättare att göra det när de lekte med en hund.

”Den bästa antidepressiva medicinen”

Motion är ju bevisat en mycket bra medicin mot depressioner och ångest, har du dessutom en hund med dig har du den absolut bästa antidepressiva medicinen säger Bob. Man behöver självklart inte vara deprimerad för att ha stor nytta av de där promenaderna med hunden. Använder du promenaderna fullt ut?

”Ett första steg”

Du kanske inte känner dig ”redo” för att ge dig ut med några andra eller starta en grupp, men håll med om att våra fyrbenta vänner kan göra underverk med oss och vår hälsa. Istället för att fundera på det vanliga så bestäm dig för att för att du ska fundera på vad som får dig att mår bra och vad det är som skaver. Hur kan du få mer av det som får dig att må bra och hur kan du börja tackla det som skaver?

 

Det är ofta så att det är något som skaver, ibland mer och ibland mindre. Låt det inte få fäste börja ta i det och fundera på vad du kan göra för att undvika att det fortsätter att skava. Tar man inte itu med problemen i tid är det väldigt lätt hänt att det inte går att hitta en bra lösning framåt. Oavsett om du är i början i dina funderingar kring en skilsmässa eller separation eller kommit väldigt långt så finns vi på Endbright här. Tveka inte att höra av dig!