Draken

Som en drake….

… i den första säsongen av programmet Draknästet det var så Gunilla von Platen blev känd för den lite bredare publiken. Nu har hon kommit ut med boken Draken i rummet där vi får ta del av hennes historia, från det att hon kom som flykting till Sverige i fyraårsåldern fram till nu.

”Andra ambitioner”

Det stod tidigt klart att Gunilla hade helt andra ambitioner än vad hennes föräldrar hade för henne. Hon ville inte alls bli bortgift och leva samma liv som hennes mamma hade gjort. Hon ville studera och göra karriär. Précis som sina bröder.

”Stark drivkraft”

Att de bodde en sann entreprenör i Gunilla visade sig tidigt när hon tog alla tillfällen att tjäna pengar. Att köpa glass från Hemglassbilen och sedan sälja dem styckvis är bara ett exempel. Hon hittade alltid sätt att tjäna pengar och prutade ständigt och jämt (något hon till övriga familjens förtret gör än idag)

”Första heltidsjobbet”

Det första heltidsjobbet var på Skandia där Gunilla verkligen gjorde avtryck. Hon lyckades slå det tidigare försäljningsrekordet från 1850 och eftersom lönen till stor del var provisionsbaserad hade hon tjänat sin första miljon innan hon fyllt 25 år. Men den miljonen kom inte gratis, hon jobbade oerhört hårt.

”Uppbrottet”

När Gunilla kom hem och berättade att hon skulle flytta hemifrån möttes hon av beskedet att om hon gick ut genom dörren skulle hon inte längre tillhöra familjen. Gunilla valde ändå att gå och det tog många år innan relationerna var återupprättade.

”Mannen och giftermålet”

Gunilla träffade som så många andra en man på jobbet. Han var gift och lovade som så många att han snart skulle lämna sin fru. Han gjorde det till slut och de gifte sig. Nu fick Gunilla uppleva år med en man som visade sig vara alkoholist och hon kämpade med att hålla fasaden uppe. Tuffa år med en karriär som gick som tåget och en dysfunktionell relation. Det är så lätt att tro att framgångsrika människor inte hamnar i sådana situationer eller relationer, men sanningen är att alla kan göra det.

”Gå sin egen väg”

Man kan väl säga att Gunilla alltid gått sin egen väg. Trots stora framgångar bestämde hon sig för att kasta sig ut i osäkerheten och startade sitt egna företag. Det har verkligen inte varit en dans på rosor alla gånger men genom en enorm envishet har Gunilla alltid lyckats reda ut de svårigheter hon ställts inför.

”Baksidan”

Att vara kvinna i en många gånger mansdominerad värld är något Gunilla, som så många andra, fått uppleva. Hon berättar öppenhjärtigt om det men även att hon inte alls upplevt det ”systerskap” som många pratar om. Att våga vara ärlig genomsyrar hela boken.

”Kvällen på Börsen”

Trots att Gunilla var allt annat än på humör att gå på den där julfesten på Hamburger Börs så följde hon motvilligt med. Det är nog väldigt tacksam över idag för det var då hon träffade mannen som kom att bli mannen i hennes liv. De har idag fyra barn tillsammans och Gunilla är fortfarande lika driven och älskar sitt jobb.

”Läsvärd”

Det är en minst sagt intressant berättelse som Gunilla delar med sig av. Den är personlig men inte privat och det är nog precis sådan hon är som person.

I boken berättar Gunilla om de första åren i Västra Frölunda utanför Göteborg till idag där hon bland annat arbetar tillsammans med Prins Daniel i hans stiftelse för ungt entreprenörskap. Väldigt skilda världar och en lång resa men känslan som lämnar en är att Gunilla är jordad och trygg i alla sammanhang.

”Imponerande”

Att få ihop livet med man, fyra barn och ett minst hektiskt arbetsliv är imponerande. Och, vi vet alla hur mycket arbete, haft och energi som ligger bakom.

 

Är du i en situation där ni tyvärr kanske inte lyckas få ihop det? Är separation eller skilsmässa vägen att gå? Vi finns här som stöd och hjälp – tveka inte att höra av dig!