Diskbänksrealism i corona-tider

”-Jag fick skäll för att jag inte tömt diskmaskinen,” muttrar mannen på andra sidan bordet. Jag bollar tillbaka:

”-Men, tänkte du inte på att du kunde göra det (åt din (numera ex) fru) om du såg att det behövdes?”

Varför då, det var ju ingen som sagt det till mig.”

”Städat kök”

Hyser jag omtanke om min partner och vill jag att hen ska må bra, torde förutseendet vara givet att man hjälps åt. Frun hade blivit jätteglad över att komma hem till ett städat kök. Visst kan det tyckas banalt. För hur vi än vänder och vrider på oss, är hemmalogistiken jämte ekonomi faktorer som väldigt mycket påverkar hur vår relation mår.

Det är lätt att hemfalla åt martyrskap. Man tar hand om saker så att det blir gjort. Ens renlighets- och stökribba är högre än partnerns. Kläderna på golvet fortsätter flytta sig av sig själv från golvet till tvättmaskinen osv, tills det blivit en norm som bara en tar notis om. Det är inte hållbart.

”Now or never”

Har man problem i sin relation tenderar de att accentueras eller förvärras när man är ihop 24/7. Skilsmässoansökningarna brukar logiskt också ske efter jul- och sommarledigheterna. Eller när man sitter i karantän eller jobbar hemifrån. Corona-skilsmässa är redan ett trendande begrepp.

Skilsmässosiffrorna rakar i höjden på många platser runt om i världen just nu. Från Kina som ligger några månader före oss i Europa vad gäller utvecklingen av pandemin, rapporteras långa väntetider för markant ökande skilsmässoansökningar. Beslut tas efter lång tids tvivel som slutligen kommer till vägs ände då man ’tvingas’ tillsammans under ett tak.

”Inte råd”

De som har de ekonomiska förutsättningarna tenderar i större utsträckning att skilja sig, rapporterar Financial Times. I Sverige gällde 2019 beklämmande nog att var femte kvinna inte har råd med en skilsmässa, och att drygt en tredjedel ser pengar som ett stort hinder för att kunna separera.

Kanske lite mer hoppingivande i dessa tider spekulerar experter såsom Esther Perel i antingen massiva skilsmässotal, eller baby-boom. För ”hotet” om corona-skilsmässa, i ett sammanhang där två parter, plötsligt, ser både varandra och hur man delar på hushållsarbetet kan också innebära en god chans till förändring.

”Tack för…”

En bekant, låt oss kalla hen Kim, erkände att hen lät bli att hjälpa till hemma, eller medvetet gjorde fel för att slippa bli ombedd igen. ”Att göra en Kim”, blev sedan ett begrepp i Kims bekantskapskrets, med ansatsen att kunna skämta om det trista hushållsarbetet.

Jämför detta med idén om att plocka ur diskmaskinen kan vara ett väldigt väl fungerande förspel. Det inte handlar om att ’jag gör en insats och tömmer maskinen åt dig’, utan att ’jag gör det åt oss så vi får tid tillsammans, innan du får slut på krafter’. Alltså att man faktiskt bryr sig och värnar om sin partner. Forskning och Framsteg bekräftar också att ett ’tack för disken’ stärker relationen.

”Vem är viktigast?”

Slutligen handlar det om privilegier, vem som anser att hens tid är mer värdefull än den andres, vem som har en självklar rätt att dega i soffan eller ta den där rundan med polarna medan den andre gnor på. Summerat blir detta en värdering på balansen i relationen.

Studier visar att jämlikhet betraktas som viktigare på arbetsplatsen än i hemmet. Fördelningen av hushållsarbetet väger, än i denna dag, avsevärt tyngre på kvinnan. Problem kan, återigen, förklaras med att den ena partner inte ser allt som görs.

Är det då en bra lösning att skriva listor på allt man gör för att få fakta på bordet? En japansk familj som intervjuades om hushållsgörat i corona-tider berättade att frun fick 210 punkter på sin lista medan mannen fick 21. Det kan med svenska mer jämställda mått mätt tyckas extremt, och kan givetvis leda till en utmanande men nyttig dialog.

Kanske är den bästa metoden att likt märket på det berömda diskmedlet alltid säga ”YES”, för att hålla relationen löddrande och gnistrande? Att säga ja till att dela på allt det som vi tror och tycker är tråkigt, som vi antar inskränker på våra personliga privilegier. Och diskmedlet finns som bekant både som citron, för sura dagar, och i blomstrande äppelvariant.

 

Referenser:

Forsberg, Birgitta (17.05.2020) Japanska män vill slippa “coronaskilsmässa” Svenska Dagbladet, tillgänglig på https://www.svd.se/japanska-man-vill-slippa-coronaskilsmassa  

Cain Miller, Claire (03.12.2018) Americans Value Equality at Work More Than Equality at Home New York Times, tillgänglig på https://www.nytimes.com/2018/12/03/upshot/americans-value-equality-at-work-more-than-equality-at-home.html

Amelia (23.09.2019) Inte råd att skilja dig? 5 kvinnor om hur de klarar ekonomin efter skilsmässan Tillgänglig på https://www.amelia.se/relationer/inte-rad-att-skilja-dig-5-kvinnor-om-hur-de-klarar-ekonomin-efter-skilsmassan/

Forskning & Framsteg (23.02.2017) Ett tack för disken stärker relationen

 tillgänglig på https://fof.se/tidning/2017/4/artikel/ett-tack-for-disken-starker-relationen

Liu, Xinning & Sun, Yu (04.04.2020) Strain of life under lockdown sparks divorce surge in China Financial Times, tillgänglig på https://www.ft.com/content/11990ff0-c8f5-4f60-9b0a-be06324a4ddb

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in