Det går inte att undkomma julen…

En av årets mest laddade högtider närmar sig. Julen. Då vi ska vara lediga ihop och även ofta har höga förväntningar på hur vi ska ha det tillsammans. Det är en högtid som fokuserar kring våra närmaste. Aldrig än just då kan det dysfunktionella bli tydligare när vi är lediga och inte kan undvika verkligheten precis som den är.

Oavsett om du lever i ett lyckligt förhållande eller inte så kan du inte undkomma julen. Vi har här fyra tips för hur du ska klara julen.

Om du känner att du inte står ut?

Det finns ingen ”rätt” tid för att bryta upp och lämna. Däremot kan det vara bra att göra upp en plan så det inte blir på det absolut sämsta sättet, över julbordet med släkten runt eller kommer som en chock för alla. Bestäm dig för en plan och försök följa den. Och om du kan prata med din partner, försök att hitta en gemensam plan och förståelse för om ni ska ta er igenom detta ihop.

 Om du vill försöka genomleva en jul till?

Tänk efter vad som är absolut viktigast och fokusera på det. Gör en lista om det känns lättast. Är det att barnen ska få ha det bra följ det, är det att det att ni inte ska stressa genom julen, så prioritera det och välj bort. Gör en balanserad planering där det finns utrymme för dig själv med egentid så du hinner tänka och känna efter. Ta inte på dig mer än du känner att du orkar med och välj dina situationer. Det gäller även människor och hur ni ska umgås. Det kan ta mycket kraft att upprätthålla en fasad utåt. Kanske kan ni dela upp er lite mer och ge varandra mer utrymme. Sök stöd och tröst hos andra, inte bara varandra.

Om du ska fira ensam första gången?

Bestäm hur du ska uppleva din första jul utan partner eller kanske till och med barnen. Det är du inte ensam om. Många firar varannan jul utan partner och barn. Ring ut till vänner och berätta hur du känner. Planera julen med saker du kommer tycka är okej trots att du inte tycker situationen är som du vill. Se om du kan hjälpa eller stötta någon annan, det brukar en själv att hjälpa att hjälpa andra. Och prata med andra som skilt sig, det hjälper alltid att prata med andra i liknande situation. Det finns många goda råd och tips.

Om du ska ordna julen själv med barnen?

Det blir en jul på nytt sätt vilket ni alla kommer uppleva. Vad värderar du högst och försök fokusera på det. Är det att ni ska ha det mysigt, gör så mysigt ni kan. Är det att ni ska vara med vänner, försök planera in det. Vill ni äta gott, fokus på det. Prata med barnen om hur de känner och ta tips och råd från andra som firat jul på nya sätt.

Separationsakuten håller öppet hela julen! Alla dagar mellan den 23 december och 2 januari kommer våra Divorce Planning-koordinatorer finnas tillgängliga för en GRATIS konsultation – för att lyssna, ge råd och vägleda dig i rätt riktning och till rätt hjälp.