Det finns ingen manual, eller?

I bokhandelns…

…hyllor finns det spaltmeter efter spaltmeter med böcker om relationer, separationer och uppbrott men självklart finns det inte någon manual som beskriver hur något av det ska gå till. (Ibland önskar man ju innerligt det…)

Även om du genom läsning kan få råd, tips och insikter så är ju du en egen individ och din relation, separation eller skilsmässa är också individuell. På samma sätt som vi tar hand om vår kropp genom olika former av träning borde vi också lära oss mer, få tips om hur vi ”jobbar” med vår relation till oss själva och vår partner. En investering i våra relationer helt enkelt. Men lika lite som det finns en manual, en garanti för att din relation håller, har du iallafall i det perspektivet förhoppningsvis givit den lite bättre förutsättningar att undvika fallgropar.

När det bara finns en väg

Oavsett vem vi är och hur vi är så är det både en känslomässig och praktisk process som man måste ta sig igenom vi ändå landar i en separation. Det är lätt att tänka på processen som själva separationen men det är ju också en process fram till beslutet om en separation eller skilsmässa.

Som Charlotte skrev i fredags så är det ju både vanligt och lätt att se uppbrottet som ett misslyckande och kanske till och med som drömmen som gick i kras. Det innebär nog ofta att vi förhalar beslutet trots att vi innerst inne vet att det är rätta. Självklart ska vi både känna och tänka igenom en separation noga, men inte förhala det oundvikliga. När man gjort det man kan eller att kärleken helt enkelt inte längre finns där så finns det ju bara en väg. Det är naturligt att det tar lite tid innan beslutet fattas, att man under en tid känner en stor sorg men det är som sagt en process där vissa saker måste få ta lite tid.

Var inte rädd för att be om hjälp att bearbeta och prata om det du behöver samtidigt som du successivt försöker ta steg framåt, även om de till en början är små, små steg.

Undantaget

Precis som med allting annat så finns det undantag och det är om du lever i en destruktiv relation. Det blir inte bättre imorgon och det blir inte lättare att fatta beslut om att separera imorgon. Alla förtjänar att leva i en sund och lycklig relation så om du upplever din relation som destruktiv finns ingen annan väg att gå än att separera. Här kan det även vara så att du behöver extra stöd och hjälp för att orka ta dig igenom separationen. Vad som är en destruktiv relation bestämmer du, ingen annan. Det finns  många berättelser om ett liv i en destruktiv relation och uppbrottet från ett sådant förhållande. Se inte nödvändigtvis dessa som normen för vad som är en destruktiv relation, det kan te sig i så många olika former. Var inte rädd för att be om hjälp från familj, vänner och om du har möjlighet kanske också terapi.

I den bästa av världar

I den bästa av världar lever vi alla så lyckliga i ett äktenskap under vårt liv som Charlotte beskrev att hon hoppats på, något hon definitivt inte är ensam om. Det gör vi väl alla när vi står där på den stora dagen, oavsett om vi gifter oss i kyrkan eller på en sandstrand. Men vi vet ju också att det inte är så det ser ut i samhället idag. Ett samhälle där vår livsstil är allt mer flyktig. Är det bra eller dåligt?

Att det är kvinnans frigörelse som gjort att andelen skilsmässor ökat råder det ingen tvekan om. Kvinnor har idag helt andra möjligheter att skiljas vilket rimligtvis borde innebära att de genom egna och frivilliga val är lyckligare.

Idag måste man nog jobba lite mer med våra relationer på andra vis än tidigare eftersom båda oftast jobbar heltid och den tidigare vanliga ”hemmafrun” existerar i princip inte längre. Det gäller att skapa tid för att se och uppskatta varandra och inte bara få livspusslet att gå ihop. Läs därför inte på eller sök hjälpen när det är för sent.

Coming soon…

Snart öppnar vi vår webbshop här på Endbright och kommer då att ha tjänster och andra verktyg som vi tycker är bra och insiktsfulla. (Remember, vi har ju kollektivt ganska mycket erfarenhet samlat hos oss…) Det är ju så att din omgivning kan utgöra ett ovärderligt stöd men den ser kanske inte allt utifrån just ditt perspektiv.

Insikter

När man tagit sig igenom en separation eller skilsmässa och har fått lite perspektiv så har man även kommit fram till en del insikter. Insikter, inte minst om sig själv men även om vad man kanske hade kunnat göra annorlunda. Imorgon kan du läsa om Lars och hans insikter efter sin skilsmässa.