Samvetet…

När man separerar…

…är det vanligt med dåligt samvete för att man bryter upp familjen, för att barnen lyfts ur sin trygghetszon, för att man inte fick förhållandet att funka, för att man sårar sin partner – det finns mycket som kan ge dåligt samvete vid en separation.

Ibland finns det inget alternativ

En separation kommer vanligtvis inte som en blixt från klar himmel, inte för den som initierar den och troligtvis inte för den andre heller. Båda har sannolikt varit medvetna om att relationen inte fungerat men det är långt ifrån säkert att båda har samma syn på lösning. Ibland kommer man till vägens ände, där man känner att man gjort vad man kan för att få det att fungera men inser att det inte kommer att göra det. Det finns en sorg i det och är man den som lämnar kan det lätt föda dåligt samvete.

Att lämna och bli lämnad

Att lämna någon gör oftast ont, det kan göra precis lika ont som att bli lämnad. Men att inte lämna en relation som inte fungerar kommer medföra att det gör ännu mer ont. På både kort och lång sikt. Vem vill leva i en relation där man känner att den andra stannar kvar för att den ”tycker synd om en”? Vem vill stanna kvar i en relation för att man tycker synd om sin partner? Det finns dessutom en stor risk att det föder en viss form av ”förakt” för den andre som gör både livssituationen här och nu svår och en framtida separation troligtvis ännu svårare än den hade behövt vara. Att känna att det är jobbigt att såra den andre om man vill bryta upp och separera är ”sunt” – till en viss gräns. Att stanna kvar eller låta det ta överhanden för att man inte vill såra den andre, är däremot mindre sunt.

Det är jobbigt att såra

Det är helt normalt att känna skuldkänslor i att såra den andre samt över att splittra familjen. Det är nog ingen som går igenom en separation utan, att i olika stor utsträckning, känna av dessa känslor. Men med tiden försvinner gradvis dessa och den nya situationen blir familjens nya verklighet. En verklighet som alla mår bra och trivs med, även om det kan ta olika lång tid.

 Man tar sig igenom

Utan att generalisera så tar man sig igenom en separation. För vissa kan det ta längre tid än för andra men man tar sig igenom den. Det där dåliga samvetet för att man initierade en separation mattas successivt av och när allt lagt sig kan de flesta inte minst för barnens skull ha en fungerande relation efteråt. Man behöver inte umgås eller vara bästa vänner men en relation där man visar varandra respekt är viktig för barnens skull.

Det är inte alltid det går att få till en fungerande relation, då är det viktigt att man gör vad man kan men det är också viktigt att inte stånga huvudet blodigt för länge. Det gör att man inte kan få ett ordentligt avslut och gå vidare.

Hur ska jag klara mig utan barnen?

En väldigt vanlig oro när man fattat beslutet är barnen. Inte för hur barnen ska klara sig de veckor de är hos den andra föräldern utan hur man själv ska klara sig utan dem. Många funderar nog väldigt mycket på det innan de sätter igång med sin separationsprocess. De flesta är övertygade om att ”de inte kommer att klara det” för att sedan konstatera att det gjorde dem. Det är inte heller helt ovanligt att man känner att man blivit en bättre förälder. En bättre förälder för att man kan planera på ett sätt så att barnen prioriteras de veckor man har dem.

Ett dåligt samvete kan bita sig fast

Ibland kan det dåliga samvetet envist bita sig fast. Barn är bra på att anpassa sig, det är sällan där det dåliga samvetet kommer ifrån. Det är det dåliga samvete vissa känner för den de lämnar, utöver det att man sårar. Man har dåligt samvete för att den som blir lämnad kommer att bli ensam de veckor hen inte kommer att ha barnen. Kanske även för att man vet att partnern inte har någon att, på ett bra sätt, prata med separationen om. På ett sätt som hjälper hen att ta sig igenom separationen på bästa möjliga sätt, känslomässigt. Men det dåliga samvetet som envist bitit sig fast, leder ofta också till att man sällan finner ett sunt och riktigt avslut på relationen.

Det egna ansvaret

Att gå igenom en separation är inte lätt för någon i familjen och det är viktigt att ha fullt fokus på två saker; Att ta hand om sig själv och sina barn på bästa sätt samt att inte ta ansvar för den andre vuxne i relationen.

Det är till att börja med viktigt att inte fastna i ältandet – alla behöver bearbeta en separation men inte tillsammans. Det uppstår då lätt en situation där det direkt eller indirekt infinner sig känslor av anklagelser och dåligt samvete. Det absolut bästa sättet att hjälpa är att tipsa om en bra terapeut, utifrån- och in- perspektivet är viktigt för att förstå och hantera separationen.

Det är också viktigt att relativt omgående sätta upp ”regler” för vad som gäller. Har man delad vårdnad med ett varannan-vecka-upplägg och man vill att det mer eller mindre strikt ska vara så, så bör man börja leva efter det så snabbt som möjligt. Om man inte gör det så ökar risken för att den partner som känner sig ensam ”bjuder in sig själv” och/eller ofta föreslår gemensamma aktiviteter som i tur för med sig dåligt samvete.

Det är inte hjärtlöst att sätta gränser – det är viktigt för att kunna gå vidare och att tillåta samtliga i familjen att hitta rätt i det med den nya verkligheten. Sätter man inte gränser relativt snabbt efter separationen kan just gränslösheten bli den nya verkligheten för den vuxne som känner sig ensam. Hen kan ta saker för givet och kanske också spela på just det dåliga samvetet – en situation som det är mycket jobbigare att ta sig ur än att faktiskt sätta gränser från början.

Det är självklart inte något fel om man vill ha det lite flytande, att umgås när man vill men då är det absolut viktigaste att det är när och om man vill. Inte för att man känner att man måste. Inte för att man känner att den andre är ensam. För – by the end of the day så är du den bästa förälder du kan vara när du själv mår bra. Det förtjänar barnen och det förtjänar du!

Har du lämnat eller blivit lämnad och känner igen dig i ovan? Vi vet att det kan vara svårt att både sätta och hantera nya gränser och infinna sig i en ny familjesituation. Därför finns vi här.

Boka en kostnadsfri första divorce planning-konsultation med någon av våra separationskoordinatorer som ett bra första stöd.