Dela lika?

Pensionerna tycks bli en av den stundande valrörelsens stora frågor. I förra veckan kunde man läsa om hur Moderatkvinnorna lagt fram flera förslag som grundar sig i hur kvinnors pensioner kan stärkas. Bland annat menar man att tjänstepensionen skall ingå vid en bodelning, precis som ett sparkapital eller ett gemensamt ägt boende gör idag. 

Många som genomgår en bodelning är ovetandes om att just tjänstepensionen inte ingår. Surt för många, inte minst om man levt där en part (oftast mannen) varit den som gjort karriär, tjänat mer och om man som den andra föräldern varit den som jobbat mindre och varit hemma med barn och hushåll. Man menar helt enkelt att allt skall ingå i en gemensam pott, såvida det inte reglerats på annat vis genom samboavtal eller äktenskapsförord. Fattas bara kan tyckas, men uppenbarligen är vi inte där ännu. 

Detta är ytterligare en fråga som vi lyft i Endbright-rapporten då ekonomi är en viktig jämställdhetsfråga idag. En frihetsfråga rent utav. Många kvinnor som vi möter, och i samhället i stort, har eller upplever att de inte har, råd att skilja sig. Läs mer om detta här.

Vi ser dock glädjande att alltfler kvinnor väljer att ta kontrollen över sin ekonomi. Hos oss på Endbright hittar du bland annat dessa redskap för att få bättre koll på din ekonomi, före, under såväl som efter en separation eller skilsmässa. 

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in