Date Night

Date night….

…Att få ihop vardagen och livspusslet är många gånger utmanade men det är viktigt att lägga vardagen åt sidan och bara ägna sig åt varandra.

”En investering”

Det är ett väldigt härligt och viktigt sätt att investera i en relation. För att det ska vara just den egna tid är det viktigt att kvällen tillsammans inte handlar om de praktiska sakerna i livet. Vissa par går till och med så långt att de inte pratar om barnen och familjelivet. Det är en kväll helt och hållet för dem själva och för relationen. Vem som ska köra till fotbollsträningen på lördag kan man enas om vid något annat tillfälle.

”Ni är två”

Det är inte bara en i relationen som ska ta initiativet till och planera för en date night. Det är då lätt både till att det tenderar att det inte blir av och att det blir tråkigt för den partnern som ordnar allt. En bra tips kan vara ha planera in en date night en gång i månaden så att man i god tid kan planera med barnvakt. Ansvaret för vad som ska göras, vilken restaurang som man ska gå på alterneras mellan båda så att båda kan känna sig sedda och uppskattade. Det är inte alls omöjligt att du kommer att bli påmind om vad det var du föll för när ni först träffades.

”Ekonomin är ett hinder”

Det kan ju vara så att ekonomin sätter hinder för att kunna gå på restaurang varje månad. Men det är i sig inget hinder för date nights:

  • Det behöver absolut inte vara dyra och fina restauranger som ni väljer att gå på.
  • Testa ha date night på restaurang varannan månad och hemma varannan månad. Men om ni har det hemma ska ni ha det när barnen somnat och inte sitta i mysdress och äta falukorv, det ska vara lite festligt ändå.
  • Försök ha date night varannan månad. Kämpa, you can do it!

”Kommer du ihåg?”

Minns ni när ni först träffades och när ni började dejta? Kanske var ni lite nervösa inför varje dejt och var alltid måna om att göra er så fina som möjligt. Även om ni inte är nervösa nu så behåll det här med att göra er iordning, lite fina inför era date nights så att din partner känner att du anstränger dig.

”En rätt ny relation”

Men vi har ju ganska nyligen gift oss/flyttat ihop kanske du tänker. Det är verkligen inget hinder, snarare tvärtom. Då får ni en väl fungerande rutin tidigt i er relation, så vänta inte tills det eventuellt börjar knaka i fogarna. Det är aldrig för tidigt att börja med date nights. Inte för sent heller om ni har en relation som fungerar åtminstone någorlunda väl.

”Utvecklingssamtalet”

Vi har utvecklingssamtal från tidig ålder i skolan, vi har det minst en gång per år på jobbet men vi har det aldrig när det gäller det viktigaste; vår relation. Varför? Visst finns det par som går i regelbunden parterapi och liknande under en viss tid under relationen men ett utvecklingssamtal är inget som är en naturlig del av våra relationer. Visst finns det saker som ni irriterar er på, saker som skaver och saker som ni verkligen uppskattar. De flesta är rätt dåliga att på en konstruktivt sätt prata om detta, ofta faller frustrationen ut genom en trist kommentar i stressen. Ett gott råd är att en till två gånger per år planera in ett utvecklingssamtal om er relation. Ni ska båda vara väl förberedda och på ett lugnt och sakligt sätt prata om er relation, både det som kan fungera bättre och det som fungerar bra. Det handlar absolut inte om att hitta fel på den andra partnern utan att om skapa de bästa förutsättningarna för att er relation ska hålla och att uppbyggd irritation och liknande kan sorteras ut.

Det kan också givetvis leda till det motsatta, det vill säga att man inser att man exempelvis vuxit ifrån varandra eller något liknande. Men genom de här samtalen har ni väsentligt bättre möjligheter till en för alla parter så smidig separation som möjligt.

Men genom att investera i relationen har ni mycket större chans att klara er igenom till exempel de tuffa småbarnsåren som sliter hårt på alla relationer. Vi röstar på både date nights och utvecklingssamtal!

 

Om du behöver stöd, hjälp eller råd vad du ska göra vid en eventuell separation eller skilsmässa finns vi på Endbright här och håller dig i handen genom hela processen.