Dansa. Pausa.

Börjar du känna…

… att du sakta närmar dig någon form av bristningsgräns?

Att de yttre faktorerna påverkar både dig och relationen snabbare än du trott, innan du befann dig mitt uppe i kris? Var relationen skakig redan innan och prövas nu mer än någonsin?

”Reptilhjärnan”

När vi utsätts för en krissituation så slår vår reptilhjärna till. Flyr du, stannar du och ”slåss” eller gömmer du dig? Vi kanske agerar helt olika när det kommer till den yttre krisen, vi kan till viss del påverka vårt beteende och förhållningssätt men inte till pandemin i sig, och på ett helt annat i den ”inre” krisen.

Vad kan man göra för att försöka ta sig igenom krisen på bästa möjliga sätt? Om vi börjar med Corona så är det många psykologer som påtalar vikten av att inte drunkna i information. Att sätta upp en daglig ”Corona tid” där man uppdaterar sig är något de rekommenderar.

Men det andra då, det allra närmsta. Det som jag i högre grad kan påverka. Oavsett om du är i en väl fungerande relation eller en som varit skakig en tid så kan du förbättra förutsättningarna för att få relationen att hålla eller att få ett så bra uppbrott som möjligt.

”Positiva glasögon”

Bestäm dig för att sätta på dig de positiva glasögonen. I kris och stress är det lätt att se den andres brister så mycket lättare, det du normalt sett tycker är rätt charmigt kanske nu blir något du irriterar dig över. Det är lätt nu att förstora och fokusera på bristerna och den annars hyfsat långa stubinen är nu väsentligt kortare. Lättare sagt än gjort men försök att mota bort kritiskt tänkande som tär på dig, det innebär inte att du inte ska tänka och reflektera utan bara att du inte ska låta det göra en redan svår tid svårare.

”Be kind”

Det är nu om någonsin som alla behöver någon som är snäll i sin närhet. Hur jobbigt det än är så försök att ha på dig de vänliga, stöttande glasögonen. Försök att, även om er oro över situationen skiljer sig rejält, förstå den andres känslor, tankar och oro. Det kommer innebära att det blir lättare för er att ta er igenom både den inre och den yttre krisen. Dessutom bidrar det till att ett eventuellt uppbrott har så mycket bättre förutsättningar. Bättre förutsättningar har ni också att ta er igenom det här, tillsammans och komma ut ur det här tillsammans.

”Projicera inte”

Projicera inte dina egna känslor eller dina egna rädslor på din partner. De allra flesta av oss är känsligare nu och då tenderar vi att börja anta att partnern ska agera på ett visst sätt och det är så mycket lättare att missförstå både ord och handlingar. Tänk efter om det faktiskt inte är så att du övertolkar eller kanske baserat på tidigare erfarenheter förutsätter ett visst beteende.

”En bra version”

För att en relation ska fungera så måste man vara en bra version av sig själv. Det är det nog många som har svårt att vara just nu. Det som är viktigt är att veta att det inte är lätt nu, att man kanske inte är sitt bästa jag just men håll dialogen rak och öppen om det. Ingen, förutom du själv, kan veta och förstå hur du känner och mår om du inte berättar det. När man är en bra version av sig själv så har man olika spektra och dimensioner, alla kanske inte kommer fram nu men det är helt ok.

”Pausknappen”

Det är lite som om hela världen tryckt på pausknappen och din är det också, iallafall till stor del. Ta tiden till att upptäcka dig själv på nytt.

Det finns ingen som kan ta ansvar för ditt liv, förutom du själv. Omständigheterna till trots. Att du mår bra och att du är lycklig är ditt och ingen annans ansvar. Du kan, lika lite som någon annan kan kräva det av dig, låta det bli någon annans ansvar att du lever ett bra och lyckligt liv. Du har däremot ett ansvar gentemot dig själv att vara den där bästa versionen av dig själv, det skapar möjligheter för bra och kärleksfulla relationer. Krasst, absolut, men ibland en nödvändig påminnelse.

 

Kämpar du med din relation nu samtidigt som du oroar dig för nära, kära och vilka konsekvenser Corona kan få för dig? Var relationen skakig innan och du känner att en förändring är det som krävs för att göra dig till den bästa versionen av dig själv? Känner du att du behöver hjälp och stöd för att komma igång med processen, genom hela processen eller har du kanske redan kommit igång. Oavsett vilket och oavsett vilken nivå på hjälp och stöd du behöver så finns vi på Endbright här. Vi är bara ett tangenttryck bort så tveka inte att höra av dig.