Corona och Jämlikheten

Att pengar…

… innebär makt är ingen hemlighet. Att män, generellt, både har och tjänar mer pengar är tyvärr heller ingen hemlighet. Gapet minskar, men väldigt långsamt.

Denna artikeln talar om hur vi, i skuggan av corona, riskerar att falla tillbaka in i gamla hjulspår.

Många hushåll kommer tvingas prioritera den högre inkomsten (mannens) och hushållssysslor kommer absorberas av kvinnan. Vi har tidigare skrivit om fördelning hushållsarbete här.

”Rättvisan som saknas”

På listan över världens 14 rikaste personer finns det inte en enda kvinna. De 22 rikaste männen i världen äger mer än alla Afrikas kvinnor tillsammans och här i Sverige har kvinnor högre utbildning men lägre löner. Inte konstigt att det behövs en internationell kvinnodag även om man tycker att det 2020 borde vara långt mer jämställt än vad det är. Med den takt vi har när det gäller löner kommer vi att ha uppnått jämställdhet 2043 (…) och det känns ju inte så vettigt. Alls.

”Föräldraledigheten”

Det har hänt en del när det gäller föräldraledigheten;

  • 1974 tog kvinnor ut 10 av 10 dagar
  • 2005 tog männen ut 2 av 10 dagar
  • 2018 tog männen ut 3 av 10 dagar

Ett steg i rätt riktning.

”Inte lika bra”

Det ser inte alls lika bra ut när det gäller VAB-dagar. Det ser till och med riktigt illa ut. I mitten på 70-talet när vi fick rätten att vara hemma för vård av sjukt barn var kvinnorna hemma sex av tio dagar. Nu drygt 40 år senare ser det mer eller mindre likadant ut, det har till och med blivit så att kvinnornas andel ökat.

Vem har vabbat mest de senaste veckorna, med snoriga barn (vilket hör till vanligheterna i mars), då man tvingats vara extra försiktig pga Corona? Gissningsvis fler kvinnor än män.

”Arbetslivet”

Hur ofta får män frågan om de planerar att skaffa barn under en arbetsintervju? Det kanske händer men troligtvis inte speciellt ofta. Däremot är det många kvinnor som vittnar om att de får den frågan. Det är enligt lag förbjudet att ställa den typen av frågor eftersom det anses diskriminerande. DO (Diskrimineringsombudsmannen – Varför är det en man btw?) får cirka 40 anmälningar per år där kvinnor anmält för den här typer av diskriminering. Exempel kan vara att ett arbetserbjudande lämnats och kvinnan informerar om att hon precis blivit gravid. Arbetsgivaren tar då tillbaka erbjudandet, något som alltså inte är lagligt. DO bedömer att det finns ett stort mörkertal. Skulle erbjudandet tas tillbaka om det var en man, frågar man sig?

Och, i tider av masspermitteringar och en stundande, ökad arbetslöshet, var hamnar jämlikheten om vi inte är aktsamma?

 

Källor: The Atlantic, Allas, SCB