Corona kostar…

Det är oundvikligt att inte prata om, skriva om och fundera över Corona just nu. Regeringen har just satt in hårdare restriktioner och våra beteenden har drastiskt förändrats. Vi är i en situation där ingen kan förutse konsekvenserna.

Utsatta branscher

Många branscher blir väldigt utsatta och några gynnas. Men tyvärr uppstår ingen balans så vi hör varje dag om tomma restauranger, butiksförsäljning som går ner och antal permitteringar ökar. Det är inte bara de mest utsatta branscherna som kommer att det tufft att överleva. Många företag kommer inte att klara sig igenom krisen. Oavsett regeringens insatta åtgärder.

Att från en dag till en annan gå från en försäljning med kostnader anpassade efter det till att i många fall tappa 80% är det lång ifrån alla som har buffert för. Inte ens de stora aktörerna som hotellkedjorna, restauranggrupperna har utrymme här, och marginalerna brukar inte vara så stora.

Stötta varandra istället

Till skillnad från alla synpunkter, åsikter och att bara mötas av tuff information gällande Corona så är det fantastiskt att se och höra om hur man på olika sätt försöker hjälpa både de lokala företagarna och utsatta människor. En pizzeria skänker 100 pizzor till akutmottagningen på ett sjukhus en fredagskväll, kommuner köper lunchlådor till eleverna av de lokala restaurangerna, människor köper take away både på restauranger och torg. Hjälp med att handla till de äldre – ja, listan kan göras väldigt lång. Mitt i allt ihop så är det här något som värmer, som gör en glad. Och det är otvivelakligenså, att världen såsom vi levde bara för några veckor sedan, inte kommer att bli densamma.

Realism

Vi ska inte utgå ifrån att alla som blivit permitterade kommer att bli uppsagda för så kommer det självklart inte att bli. Men vi behöver alla ”se om vårt hus” och planera för en annorlunda situation framöver. Det förutspås att arbetslösheten kommer att vara högre än under finanskrisen och till och med högre äni början av nittiotalet då Sverige verkligen hade en ekonomisk kris. En situation med en lägre disponibel inkomst varje månad för väldigt många. Vissa kostnader kan vi inte påverka men det finns mycket som du faktiskt kan påverka. En hel del av det man kan påverka förefaller inte heller göra alltför stort avkall på vår vardag och vad vi anser är hanterbart.

Enligt en undersökning genom RetailX så ser man redan nu en tydlig förändring i våra konsumtionsmönster. Nedan diagram visar förändringen his konsumenter i England, där upp emot 20% av konsumtionen gått i stå de senaste veckorna.

”Hoppa över”

I alla tider har det sagts att försäljningen av läppstift ökar och kjolarna blir kortare i dåliga tider. Det där med kjolarna var ju direkt kopplat till åtgången av tyg för att sy upp en ny kjol och gäller nog inte riktigt i våra tider. Läppstift däremot… Läs mer om det sk. Lipstick Index som myntades i början av 2000-talet.

Det är en förhållandevis liten utgift som man kan bli uppiggad av, men låt det stanna vid just ett läppstift. Det handlar inte om att sluta leva men kanske finns det onödiga utgifter som ni kan dra in på, iallafall till dess att ni/du vet hur situationen kommer att se ut framöver.

Se över

Hur vi handlar dagligvaror skiljer sig givetvis åt både utifrån vår situation och ekonomi. Men om vi tar den genomsnittliga summan för en familj på fyra personer där alla måltider äts i hemmet utom lunchen så lägger vi cirka 6 000 kronor per månad på mat. Att planera och äta billigare innebär inte att man äter sämre. Det kan till och vara precis tvärtom.

Vardagsmat

Tryter fantasin och du är fast i gamla hjulspår när det gäller vardagsmaten? På nätet hittar du ett flertal sajter med inspiration och tips på just billigare mat. Här, här och här är några exempel.

”Mat för annorlunda tider – när det skiter sig helt enkelt” är en bok av Eleonora von Essen som skrivit ihop tips och recept. Hon beskriver själv boken så här; En liten produkt född ur ekonomiska utmaningar. Genom att swisha 50 kronor till 073-155 1200 så får du en länk och åtkomst till den digitala kokboken. Clever!

Och det är ingen dum idé alls att hålla utkik på varor med ”röda lappar”, ofta har de ett par dagar kvar innan de går ut och du får dem oftast till ett rejält rabatterat pris. Inte bara bra för dig själv att köpa dem utan det är också klimatsmart, så att svinnet minimeras.

Vad mer kan man göra?

Det är ju svårt att förhandla om hyran om man bor i hyresrätt men om du har bostadslån så kanske det finns möjlighet att prata med banken om räntan. Det är kanske inte är omöjligt att man kommer att se över kravet på amorteringar, beroende på hur hårt arbetslösheten kommer att slå men det är ingenting vi kan planera för eller kanske ens hoppas på i nuläget.

Intäkter är bästa lösningen

Det bästa sättet för att få ”budgeten” att gå ihop är att öka intäktssidan. Det kan låta lättare sagt än gjort men så behöver det definitivt inte vara;

  • Det finns ju branscher som klarar sig väldigt bra, finns det möjlighet för ett jobb inom en sådan bransch eller ett extrajobb? Hur kan man tänka kreativt här?
  • Det behövs resurser inom vården, finns det någon möjlighet för dig att åtminstone kunna få ett tillfälligt jobb?
  • Du kanske har saker eller kläder som du inte behöver? – Nu är ju ett utmärkt tillfälle att både rensa och dessutom få intäkter. Många kommer att välja att köpa begagnat snarare än nytt så låt barncykeln som bara står där (eller vad det nu kan vara) göra stor nytta, både för dig och för familjen som får råd att köpa cykeln de behöver. Dessutom är det klimatsmart.

Tänkvärt på utgiftssidan

På samma sätt som du kanske har möjlighet att sälja saker och/eller kläder som du inte behöver finns det kanske saker som ni verkligen behöver. Gör det omvända och köp begagnat. Även om barnen vill ha en splitterny cykel så är det inte fel att de får lära sig att man måste anpassa sig efter förutsättningarna. Att man inte alltid kan ta allting för givet.

Bilen är ofta en stor kostnad i varje hushåll. Finns det möjlighet att i högre utsträckning åka kommunalt (men tänk på allas vår ”social distancing”) eller att samåka med varandra eller någon granne.

  • Hur ser era mobilabonnemang ut? Kör ni på med samma gamla utan att ha värderat om det finns billigare alternativ?
  • Finns det något att vinna på att omförhandla och/eller slå ihop era försäkringar?
  • Har ni både Netflix och HBO? Det räcker kanske med ett abonnemang, eller kanske inget just nu.
  • Ett uppehåll i tidningsprenumerationer eller bokstreamingstjänster?
  • Har du flera kreditkort med höga årsavgifter? Behöver du verkligen fler än ett?

Det kan verka som små besparingar men om du har flera kostnader av den här typen så blir det snabbt mer än du tror att tjäna in.

Lån enda utvägen

När det känns tufft och kanske till och med omöjligt kan det vara lät att lockas av att snabbt få lite mer pengar i plånboken genom ett kortsiktigt lån. Kan du tillfälligt låna av dina föräldrar eller någon annan? Snabba sms-lån kan verka vara en enkel lösning men det är en väldigt dyr lösning, som kan sinka på sikt. Gör läxan. Att låna för att få ihop er månadsbudget är ingen långsiktig lösning, då blir det extra viktigt att verkligen syna både intäkts- och utgiftssidan i sömmarna.

Tänk utanför boxen

Försök att vara så kreativ som möjligt och tänk utanför boxen. Ingen vet hur länge vi kommer att befinna oss i den här utmanande situationen. Ingen vet heller vilka effekter det kommer att bli men det kommer att bli effekter. Både för samhället i stort och för väldigt många familjer. Ju snabbare du agerar desto bättre är dina möjligheter att komma så bra som möjligt ur krisen.

Dubbel kostnad

Om vi inte, i varje familj, gemensamt gör vårt bästa kommer det oundvikligen att orsaka extra slitningar i relationen. Låt inte Corona bli en dubbel kostnad. Aldrig har det väl varit viktigare att ha samsyn, både kring fördelningen av ansvar och för ekonomin. Att känna att båda bjuder till på samma villkor även om ingen av er drabbats av permittering eller bara en av er. Över hela världen ser vi samma budskap: We are in this together.

Vi vet att många relationer prövas just nu. Behöver du extra hjälp eller guidning inom ekonomi, så svarar vi gärna på era frågor och har även experter i vårt nätverk som man kan rådfråga. Välkommen att höra av dig. 

Källor: Wikipedia, RetailX, SCB