Bokmal?

Dominika Percynski….

skrev i ett inlägg på Instagram häromdagen att enligt undersökningar är en bok det svenskar allra helst önskar sig i julklapp. Kanske inte helt oväntat så rekommenderade hon maken Anders Borgs nyutgivna bok Finansministern. Du kanske också har köpt en eller några böcker i julklapp, men har du köpt någon till dig själv?

Att ta fram en bra bok och avsluta kvällen med eller krypa upp i fåtöljen efter julstressen och läsa är väl verkligen något som både är avkopplande och berikande. En del prenumererar på någon streamingtjänsterna, typ BookBeat eller Storytel. Då har du till en fast kostnad per månad tillgång till tusentals böcker. Det kan kanske vara en bra julklapp till dig själv.

Andra föredrar att hålla i boken och vända blad efter blad. Oavsett vad just du föredrar så har vi samlat ett antal boktips och vi hoppas att några av dem ska passa dig och att du tar dig tiden att beställa till exempel BookBeat eller går och köper minst en bok till dig själv. Deal!? (Nej, detta är inget samarbete, bara god vilja och ambition.)

”Feelgood”

Vissa böcker har den där härliga och varma charmen som tar med sig in i en fin historia som får oss att må bra. Vi har valt ut några nya och några med något år på nacken.

 

En halv värld bort av Mike Gayle

En varm och känslosam berättelse om hur viktigt det är att veta sin bakgrund för att på riktigt förstå vem man är. En berättelse om hur Kerry’s och Noahs som kommer från två helt olika världar möts som sätter igång en kedja av händelser som kommer att förändra livet för dem båda.

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon helt ensam och livet tar en helt ny vändning när hon återupptar sitt stora intresse.

”Svenska deckare”

 

I Sverige har vi många väldigt duktiga deckarförfattare, många av dem är kvinnor så här har vi valt att rekommendera några av dem.

Silvervägen av Stina Jackson, utsedd till årets bästa kriminalroman 2018

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara starkast när det är som mörkast.

Återträffen av Viveca och Camilla Steen

Fem kvinnor åker till fjällen för en återförening. Det är tjugo år sedan de pluggade ihop  och Lisen – som äger ett överdådigt hus i Åre – bjuder in. Trots den inledande champagnen maler oron inför en helg med personer de egentligen inte känner längre. Första boken av mor och dotter tillsammans.

”Några spänningsthrillers”

 

Sista gången jag såg dig av Liv Constantine

Kate Englishs mamma har hittats brutalt mördad i sitt hem i en skyddad och välbärgad förort till Baltimore. Utom sig av sorg får Kate oväntat stöd av sin barndomsvän, deckarförfattaren Blair Barrington som efter många års tystnad dyker upp på begravningen..

Svärmodern av Sally Hepworth

Lucy har aldrig kommit överens med sin svärmor, hon har alltid känt att hon inte duger. När Diana hittas död är det många frågetecken som ska redas ut. Svärmodern är en klurig och ibland lite obehaglig historia om familjerelationer som de flesta kan känna igen i sig i.

Båda dessa böcker är långt ifrån hårdkokta thrillers.

”Vardagsliv”

 

Familjesplitter av Marit Danielsson

Alicia och Niclas lever ett väloljat familjeliv. De har två barn, chefsjobb, sommarhus och matkassar som dyker upp vid ytterdörren. Så slår bomben ner.. Men också om alltings början: den huvudlösa förälskelsen.

Maken av Gun-Britt Sundström

Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Romanen utspelas i Stockholm på 60- och 70-talet och utkom första gången 1976 och har blivit mycket läst och citerad. Många känner igen sig själva på olika sätt i denna oromantiska roman, skrattar och gråter med det omaka kärleksparet.

”En osannolik historia”

 

Ont blod av John Carreyrou

Elsabeth Holmes är 22 år och så inspirerad av Steve Jobs att hon till och med klär sig i hans karaktäristiska svarta polotröja. Hon vill likt honom skapa något som förändrar världen: Det banbrytande blodtestsystemet som skulle revolutionera hälsovården. Hon lovade att en droppe blod skulle kunna räcka för att mäta hundratals värden och identifiera en lång rad sjukdomar. Riskkapitalisterna flockades kring henne och bolaget hon startat (Theranos) och de nådde ett marknadsvärde på drygt 9 miljarder dollar. Det fanns bara ett problem, teknologin bakom hennes affärsidé fungerade aldrig. En mycket intressant bok och med facit i hand undrar man hur det överhuvudtaget var möjligt att driva det så långt och så länge.

”En människa värd att hedras”

En spräcklig röst men stark på samma gång. En framgångsrik karriär av sällan skådat slag och motgångar i form av en under 17 årig lång kamp mot sjukdom. När Marie Fredriksson nu i december lämnade oss var det långt ifrån bara vi i Sverige som sörjer utan en hel musikvärld. Tillsammans med Helena von Zweibergk skrev Marie boken Kärleken till livet.

 

Vi hoppas både att ni följer rådet att köpa någon bok och att ni hittar någon som ni gillar i listan ✨ Tjingeling.

 

Funderar du mycket på hur du egentligen har det i din relation och om det är det kanske är dags för en separation eller skilsmässa så finns vi här och kan vara vid din sida genom hela processen.