Boken som ingen vill läsa

Man kan ju fundera över varför jag skrivit en bok om skilsmässor. En bok som ingen egentligen vill läsa. En bok som är svår att ge i present. En bok som man definitivt inte dekorerar soffbordet med. De som borde läsa boken för att förebygga eller förenkla skilsmässan är förmodligen inte intresserade. De är ju i en relation som de just nu tänker ska vara för evigt. Det är intressant att vi alltid tecknar en hemförsäkring när vi flyttar ihop. Vi skriver nästan aldrig samboavtal eller äktenskapsförord. Ändå är risken att vårt förhållande ska krascha mer än 50 procent. Att huset ska brinna upp eller att vi får inbrott är en betydligt lägre risk än så. Jag hoppas att min bok ska leda till att fler också försäkrar sitt liv, sin ekonomi och framtid mot skilsmässan.

Jag har länge tänkt att det är skandal att inte fler människor får information om allting funkar praktiskt, ekonomiskt och juridiskt i ett familjeuppbrott. En separation eller skilsmässa sliter upp oss med våra rötter och får stor påverkan på allt vi förknippar med trygghet i våra liv. Den påverkar vårt hem, våra barn, vår ekonomi, vår familj, våra släktingar, våra husdjur, vänner och sammanhanget man byggt upp tillsammans med sin partner. Självklart behöver då lite hjälp att få ordning på vad som gäller, i vilken ordning man bör göra saker och vem som har rätt till vad. Jag är därför så glad att Endbright nu finns för att stötta alla oss som funderar på, är mitt uppe i eller har gått igenom en skilsmässa.

Min egen drivkraft för att skriva boken handlar mycket om barnen. Jag har med fasa följt ökningen av vårdnadstvister som de senaste 15 åren ökat med över 100 procent. Ikilj vissa kommuner över 400 procent. De barnen mår verkligen inte bra kan jag meddela och de vuxna i dessa tvister mår såklart inte heller något vidare. Skillnaden är att de vuxna kan påverka tvisten och har egna ombud. Barnen kan varken eller. Genom att berätta separationshistorier och även lyfta fram barnens perspektiv hoppas jag att kunskapen och informationen jag vill förmedla med boken blir enklare att ta till sig. Att man via andras berättelser kanske ser nya möjligheter och vägar fram när det känns mörkt, svårt och kanske hopplöst. Att man hittar tröst i att veta att många går igenom samma sak och att flera av de problem man tampas med kan lösas med lite hjälp och insikter om hur förhållanden, juridiken och vi själva fungerar.

Med värme och omtanke <3

Linda