Blue Monday

Känner du….

…dig lite extra deppig idag?

Du är i sådana fall långt ifrån ensam.

Januari i sig tillhör kanske inte årets direkt roligaste månader. Mörkret, plånboken som gapar tom, långt till nästa ledighet och så vidare.  Ja, de flesta av oss känner säkert igen sig.

”Deppigaste dagen”

Akademikern Cliff Arnall säger sig ha tagit fram en matematisk formel som visar att den tredje måndagen i januari är den allra mörkaste dagen på hela året. Iallafall för våra sinnen… (Vilken uppgift i sig. Puh!)

Formeln bestod av faktorer som väder, skulder, tid som gått sedan jul, misslyckade nyårslöften och motivation.

Visst har Arnalls ”formel” möts av kritik för att vara osannolik och vara mer utav ett PR-trick. Men PR-trick eller inte nog är vi många som kan känna igen oss?

Vi kanske ska tillägga att Cliff Arnall har bett om ursäkt om han genom sin uträkning gjort den här dagen ännu mer deppig, det har aldrig varit hans mening. Han ville uppmuntra människor till att kunna tackla den här tiden på året lite bättre, sa han till den engelska tidningen Independent tidigare i år. (Puh, igen ;-))

”Blue Monday”

Den deppigaste dagen har såklart (inte helt otippat) sitt egna namn Blue Monday, kanske inte så vedertaget i Sverige ännu men det lär komma. 

Forskare har under tre år analyserat 2 miljoner tweets som britter lagt ut i januari för att se om de kan se några bevis på en dipp i humöret just den här måndagen. Det visade sig att just under Blue Monday är det exempelvis fem gånger så många som twittrar om skuldkänslor över att de inte lyckats hålla nyårslöftet om ett hälsosammare liv.

Dryckesföretaget Upbeat’s undersökning visar att vi klagar mer på vädret just idag men också att generellt är män olyckligare än kvinnor. (Hoppla!)

”Divorce Monday”

Av många jurister kallas dagen även för ”Divorce Monday” eftersom det är den dag på året då flest skilsmässor börjar. (Okej, vi är inte överraskade…)

Det finns säkert en koppling till att vi runt nyår analyserar både oss själva och våra liv i större utsträckning än vanligt. Förhoppningsvis kommer vi då till insikter om vad vi vill och vad som får oss att må bra. Insikter som inte alltid är roliga och som leder till att vi behöver göra en förändring i form av separation eller skilsmässa.

Har du tagit dig den så viktiga tiden att göra din egen ”livsanalys”!?

 

Källor: Daily Mail, Hälsoliv

 

Är du på den plats i livet där du kommit till insikten om att en separation eller skilsmässa är den rätta vägen? Vi på Endbright finns här för att hjälpa och stötta dig under processen.