Bli mer ”Nunchi” (Vad är Nunchi!?)

Som en persika…

…så tycker författaren Euny Hung att vi ska se tillvaron. Det koreanska begreppet Nunchi, att känna in och engagera sig i att alla ska ha det bra, har blivit trendigt.

”Ögonmått”

Om man översätter Nunchi till svenska så betyder det ögonmått, men det är långt mer komplext, nunchi är en speciell form av social och känslomässig intelligens. Man är engagerad i att alla ska ha det bra. Att få andra att känna sig illa till mods är inte bra.

Euny Hong har skrivit boken The Power of Nunchi – the Korean secret to happiness and success, som blivit en bästsäljare på engelska. Det finns många sätt att mötas och umgås med andra människor på, enligt henne.

Hur ser vi på världen och vilka egenskaper värdesätter vi? Är det bättre att vara extrovert än introvert? Pratar vi först och tänker sedan (troligtvis rätt ofta!) och klarar vi att vara tysta och bara lyssna?

”Två öron, två ögon och en mun”

Vi måste inte dansa, sjunga och slå ut med armarna varje gång vi kommer till ett nytt ställe. Vi behöver inte heller fylla alla tysta pauser med ord, för som hon skriver i boken: Det finns ett skäl till att vi har två öron, två ögon men bara en mun.

”Mjuk och mottaglig”

Översatt till umgänget mellan människor handlar Nunchi om att vara ödmjuk, lyhörd och aldrig framhäva sig själv på bekostnad av den andre.

”Man ska se på tillvaron som en persika, inga vassa kanter utan mjuk, eftergiven, söt och mottaglig”

Ett exempel från boken handlar om mötet mellan ledarna för Nord- och Sydkorea där de två statsmännen i princip speglar varandra. De tar varandra i hand lika länge, turas om att prata och lyssna och gör på det hela taget mycket för att få den andre att känna sig trygg. Ingen är dominant, ingen är underdånig, det hade varit dålig nunchi.

”En motreaktion”

Det koreanska sättet att uppfatta verkligheten på är en motreaktion på de senaste årens mig-kultur. Istället för att vinna i ett tv-program handlar det om att göra mötet mellan människor så friktionsfritt och konfliktfritt som möjligt. Att lyssna och observera istället för att sätta sig själv i centrum hela tiden.

I västvärlden hyllar vi det individuella och unika. Detta är i stället bikupeprincipen där det är kollektivet som styr vad som ska hända, säger Euny.

”Överlevnad & samexistens

Vi har alla samma tillgång till nunchi, bara vi skruvar ner egot lite och litar på våra känslor. När vi i västvärlden uppmanar våra barn att använda vassa armbågar för att de ska klara sig, uppmanar koreanska föräldrar sina barn det motsatta, av samma anledning – överlevnad och samexistens.

”Koreansk superkraft”

Nunchi kan lätt förväxlas med empati men det är olika saker,  betonar Euny. Vi pratar till exempel mycket när vi uttrycker empati medans man i Korea föredrar tystnad.

Istället för att sätta sig in i den andras situation (som vi är vana vid) observerar man mer och är känslomässigt neutral. Inte bara i förhållande till den man talar med utan även i förhållande till hela rummet och situationen. Vad händer runt oss? Vad är vi en del av?

”Bli mer Nunchi”

I boken finns ett frågeformulär och övningar/sätt så att man kan förändra sin nunchi från dålig till bra både privat, på jobbet och i familjen. Enligt Eunys anhängare är resultatet magiskt.

”Töm huvudet”

Töm huvudet innan du går in i ett rum. Vänta två minuter innan du går in på ett möte eller innan du sätter nyckeln i dörren hemma. Ta ett djupt andetag och glöm allt du tror finns på andra sidan dörren.

”Uppför dig ordentligt”

Att uppföra sig ordentligt innebär att få andra att känna sig väl till mods. Hitta tonen som passar bäst för tillfället. Det handlar inte om att du ska vara taktfull och bättre än de andra, men att de andra ska känna sig bekväma.

”Gå tyst i dörrarna”

Kom inte in och ta över rummet – smält in bland de andra. Det bästa sättet att påverka atmosfären är att acceptera den.

”Tänk efter”

Vad är det folk inte pratar om? Vilka är de ickeverbala signalerna i rummet? Du måste läsa lite mellan raderna för att förstå vad som egentligen pågår. Folk tycker inte om att vara alltför rakt på sak, så du måste lyssna med båda öronen och nyttja andra sinnen för att ta reda på sanningen.

”Lyssna innan”

Lyssna innan du pratar eller agerar. Du kan få mycket information bara genom att lyssna.

”Låt det gå lätt”

Inom Nunchi gäller det att ha mesta möjliga harmoni och minsta möjliga gnissel. Om du är bra på Nunchi känner sig folk generellt väl till mods i ditt sällskap. Du är rund och inte kantig i ditt umgänge.

”Var tyst och vänta”

Om du följer den principen kommer du att automatiskt få svar på alla dina frågor utan att du behöver öppna munnen. Du blir dessutom klokare av att lyssna och observera. Denna egenskap är särskilt bra att ha vid förhandlingar.

”Allt förändras”

Du ska vara öppen, vaken och kunna analysera saker snabbt. Det är den som snabbast kan anpassa sig och ändra kurs – och inte den starkaste – som överlever!

Hur Nunchi är du? Vi i västvärlden har nog en del att lära och skulle säkert må bättre om vi vore just lite mer Nunchi… Hepp, då kör vi…

 

 

KällaAllas, The Power of nunchi – the Korean secret to happiness and success