Att släppa taget

Många av oss vill inte ge upp, oavsett vad det än gäller. Nyårslöftet eller att avbryta mitt i ett lopp det spelar ingen roll för det finns ofta en inbyggd envishet i oss. Vi lär oss också att ”vinnare ger aldrig upp och de som ger upp vinner aldrig”. Vinnarskallen i oss. 

När vi blir lite äldre blir vi förhoppningsvis lite klokare. (Man kan ju leva på hoppet i alla fall…) Vi kommer till insikten att vi inte alltid kan vinna. Inte i den bemärkelse vi brukar se på det men ibland kan det vara att ge upp som gör dig till vinnare.

Det egna värdet

Oavsett om det är ett jobb, en vänskap eller en relation så är det dags för ett avslut om det inte bidrar positivt till ditt liv.

Det innebär inte att du omedelbart ska avsluta en meningsfull relation bara för att det blir lite skakigt eller ni hamnat i en svacka. Men det är okej att gå vidare – om du givit allt men även om du inte gjort det.

All the art of living lies in in fine mingling of letting go and holding on” – H. Havelock Ellis

Det är en konst, men en viktig sådan, att veta när man ska stanna och när man ska gå. Att veta när det är dags att gå börjar med att du ser ditt eget egenvärde. Att veta hur unik, intelligent, speciell och underbar du är och att du förtjänar att vara med människor som får dig att känna dig så.

När du inser det och också att du varken vill eller accepterar något annat då vet du också när det är dags att gå

Du har all rätt att ta de beslut som är bäst för dig och som får dig att må bra. Det gör dig definitivt inte till en sämre människa. Det enda det betyder är att du väljer att göra det som är bäst för dig framför något som någon annan vill ha av dig.

Det innebär att du värdesätter ditt eget egenvärde högre än den potential du ser i den situation du befinner dig i. Det innebär också att du varit stark nog att inse att du förtjänade bättre.

Det betyder att du var stark nog att välja dig själv framför att offra din egen lycka för något eller någon som troligtvis inte skulle göra detsamma för dig.

Att lämna är inte synonymt med att ge upp

Att gå innebär inte att du är svag, tvärtom eftersom det kräver mod och styrka.

Låt inte någon ta bort din förmåga att skina. Låt inte någon få dig att känna dig som någonting annat än ”a million bucks” Du förtjänar att vara bland människor som får dig att må bra och skina. Och du ska känna att du vill göra detsamma för dem.

Du bestämmer i vilken omgivning du lever i. Du bestämmer vilka människor du omger dig med. Du bestämmer om du är lycklig eller inte. Och är du inte lycklig så kan du välja att gå eller göra nödvändiga förändringar.

När något går fel i en relation  betyder inte det att du gjorde något fel eller inte gjorde något alls. Ibland händer saker, ”shit happens” helt enkelt. Det betyder också att alla mindre bra saker som händer inte är ditt fel.

Det är kanske inte lätt att där och då vid ett uppbrott se så krasst på det. Ofta är det lätt att analysera för mycket kring varför det gick snett och vad man själv gjort för fel. Vissa analyserar helt enkelt för mycket och lägger stor skuld på sig själv och då kan terapi verkligen hjälpa till.

Terapeuten kan i ett utifrån perspektiv hjälpa till att få dig att se att uppbrottet inte var ditt fel, troligtvis inte någons fel utan något som kanske var oundvikligt och något som händer. När du kommit dit kan du istället fokusera på vilka lärdomar du kan dra så att du är förberedd och redo när det blir dags för en ny relation.

Frigör dig ifrån situationer eller relationer som inte är bra för dig. Inte helt lätt men verkligen värt det. Låt dig inte vara fastbunden  av vare sig människor eller saker, det är en förutsättning för att du ska kunna vara lycklig.

Allt börjar med att du inser att du förtjänar bättre. Och ger dig själv tillåtelse att genomföra det och gå vidare.

Källa: Medium, Psychology Today