Att skilja sig i offentlighetens ljus

Det är….

ju inte så vanligt att en separation eller skilsmässa sker över en natt, även om det händer i enstaka fall. Oftast uppstår det någon form av spricka som de flesta par försöker lappa ihop innan man tar det definitiva beslutet.

En jobbig period för alla inblandade för även om man gör sitt bästa för att dölja det för barnen så har de antenner som många gånger fångar upp mycket mer än vad vi tror. Det är därför extra viktigt att hur jobbigt det än är så måste vi tänka på barnen och hur de mår av situationen. Det är ju inte ovanligt att barn tror att det kan vara deras fel att föräldrarna separerar.

Vi har ju alla möjligheter att faktiskt sköta separationen på ett så bra sätt som möjligt och framförallt skydda barnen, de kommer med all sannolikhet ändå tycka att separationen är jobbig.

”I offentlighetens ljus”

Det finns ju en stor grupp av offentliga personer inom olika branscher och kategorier. De kanske aldrig får möjligheten att i lugn och ro försöka lappa ihop sprickan utan att det spekuleras i media. Media tar ju tyvärr inte alltid hänsyn till att det är en svår och känslig fas som en hel familj går igenom.

I vissa fall kan det kanske inte ens finns belägg för skvaller och spekulationer och i andra kanske det är en känslig situation som lett fram till en separation. Oavsett så är det verkligen inte något man önskar dela med utomstående.

”På löpsedlarna”

Att i en så här svår och jobbig period blir det givetvis extra svårt för hela familjen om man dels jagas av media och spekulationer hamnar både på löpsedlar och i artiklar. Det är en situation som är väldigt svår för oss utanför offentligheten att förstå. Att när man kanske mår som sämst, kanske blivit övergiven även behöva skydda både sig själv och barnen måste betraktas som extremt tufft.

”En följetong”

Vissa skilsmässor blir som en enda lång följetong, där man mer eller mindre varje dag kan läsa en uppdatering. Det är väl tyvärr troligt att det inte är en skilsmässa som sker under vänskapliga former men det kan också bero på att de inte pratat ihop sig om vad de ska säga. Många offentliga par kommer undan utan både löpsedlar och någon form av följetong genom att skicka ut ett pressmeddelande där de informerar och ber media om att respektera dem under den här svåra tiden. Något media ofta gör.

”Vår egen offentlighet”

Även om de flesta av oss inte är offentliga personer i dess rätta bemärkelse och inte heller löper någon risk att hamna på löpsedlarna så kan säkert många tro att grannar och andra både pratar och skvallrar om det. Tror vi verkligen det eller är vi extra känsliga under sådana här förutsättningar?

”Er egen informationsplan”

Ett bra förslag kan vara att om ni kommit fram till att en separation eller skilsmässa är den enda och bästa utvägen kom överens om vad ni ska säga, till vem och när. Då kommer ni kunna undvika både spekulationer och eventuellt skvaller. Men glöm inte att barnen ska ha hunnit landa i ert beslut och ge dem gärna lite tips på hur de kan bemöta frågor. Inte så att ni ska tala om för dem vad de ska säga, utan just bara tips.

”Ett bra tips”

När författaren Martina Haag blev övergiven av sin man var det hon som bodde kvar i huset. Hon kunde efter ett tag ”känna” att grannarna sneglade på henne och tänkte att hon minsann fortfarande levde ensam. De tänkte de säkert inte men i en sårbar situation tror man mycket. Martina bestämde sig för att bjuda in de kvinnliga grannarna på en enkel träff med lite soppa och det blev nog något helt annat än hon tänkt sig. Det visade sig att alla hade sina utmaningar och problem, att de snabbt kom väldigt bra överens och att soppträffarna nu är en återkommande tradition. Var inte rädd för att bjuda in för att umgås med både nya och gamla bekantskaper i grannområdet.

En tråkig och kanske oundviklig separation kan skapa både nya bekantskaper och vänner du kanske aldrig annars hade fått!

 

När separationen eller skilsmässan är den enda och bästa vägen finns vi på Endbright här för att hjälpa dig att göra den så smidig och enkel som möjligt.