Att rata eller ratas

Vi kan aldrig…

… undvika att bli bortvalda eller ratade i livet. Det händer på jobbet, i släkt och i vänskap.

I en kärleksrelation finns två sätt att bli ratad på. Din partner har träffat en annan. Att bli ratad på grund av någon annan känns som en dubbel avvisning. Man blir utestängd av en rival, och det är också enligt forskning den mest smärtsamma typen av avvisning. Vårt värde på kärleksbörsen är definitivt krossat.

För i det andra scenariot, att ”bara” bli avvisad, handlar det om att relationen som dess dåvarande form tog slut.

Det är inte säkert att det är den som lämnar som ratat. Det kan också vara du som upplevt att bli ratad psykiskt och känslomässigt inom ramarna för den pågående relationen och därför valt att gå vidare.

Avvisad

En avvisning upplevs oavkortat som en värdering av en själv, som får oss att må sämre. Vi känner oss avundsjuka, oroliga och ensamma. Till skillnad från hanteringen av nederlag på jobbet, där vi ska tänka på att skilja på sak och person, för att ställa oss själv utanför dispyten, kritiken och skydda självkänslan och självförtroendet, så kan vi inte göra detsamma när vi blir ratade i den viktigaste relationen vi har i våra liv.

Har du något att vinna på att bli ratad? Finns det ett ”rätt sätt” att hantera det på? Guy Winch, psykolog och författare säger att vi inte ska titta på externa faktorer för att bekräfta oss själva. Vi måste lära oss hälsosam självuppskattning. Livet är inte en rak linje, erfarenheter tar oss ibland sidleds, snarare än framåt.

Beroende på var man själv befinner sig i processen, kan mer eller mindre klämkäcka slagord vara till nytta. Man kan söka generella verktyg från kända motivationsgurus såsom Paolo Roberto som klokt framhåller att det inte finns några mirakelkurer, att du inte behöver kontrollera dina tankar, du behöver bara se till att inte de kontrollerar dig.

Enkelt, eller hur?

Att hitta humorn är också sunt

Jag försöker ofta hitta komik i olika situationer jag hamnar i, av ren självbevarelsedrift eller för att tvinga mig själv att tänka i flera dimensioner. Känner du igen scenen från Hollywood-filmen: En person sitter i soffan (av någon anledning ofta i rutig flannelpyjamas) och häver i sig glass direkt från paketet, gråter, ser på film, snyter sig i mängder. Tydligen en ofelbar break-up reaktion.

Trots snacket om att lära sig hälsosam självuppskattning, att inte låta tankar kontrollera en, så kanske det bästa vi kan göra i vissa lägen helt enkelt är att i bästa Freud-anda stänga av medvetandet med ”tuggummi för ögonen” (TV), och låta det undermedvetna göra sitt.