Andra advent är redan här…

Andra advent….

är här redan och nedräkningen är i full gång mot jul. Hur går det med tydliga planeringen och en jämlik ansvarsfördelning? Hur gamla är barnen? – Det är inte alls fel att de också får egna arbetsuppgifter och får möjligheten att känna sig delaktiga i julförberedelserna.

”Måste man gå på allt?”

Nu borde de flesta inbjudningar till olika mingel, julbord och (alla dessa!) events ha kommit för tiden fram till jul. Även om du kanske just nu känner att du fixar att gå på alla så kan det vara bra ha med sig att krafterna kan sina lite längre fram i december. Det är inte oartigt att tacka nej. Och det är så mycket snyggare att göra det i god tid än dagen innan alternativt komma dit och vara för trött. Välj vilka som är viktigast och försök se till att ha riktigt trevligt på dem. Planera också klädsel, presenter och fixet i god tid så att det inte behöver bli ytterligare en stressfaktor. Inte minst om man har små barn. Det där med husfriden…

”Black Friday”

Vi har precis haft Black Friday som nu i allt större utsträckning utvecklas till Black Week och de olika rabatterbjudandena tar aldrig slut. Enligt de första rapporterna var årets Black Friday ”all time high” och näthandeln växte rejält. Förhoppningsvis så har många passat på att köpa en hel del julklappar under den här perioden så att det till stor del är avklarat. Men, vi ser också en ganska så uppfriskande motreaktion till all denna konsumtion. Vi rider gärna på den vågen och drömmer oss tillbaka när lappar med tjänster, hembakat och en teckning (för vuxna kanske ett fint handskrivet kort) var grejen.

”Familjetid”

Även om vi vet att det är mycket stress i december kanske det kan finnas tid att planera in en aktivitet med familjen. Några timmar på någon fin julmarknad som förstärker julstämningen, en biokväll eller kanske en enkel middag ute. Det måste inte vara så komplicerat. Det kan vara värt mycket för hela familjen med det lilla avbrottet i decemberstressen. Igen, husfriden…

”Man måste inte ha allt”

Gamla tiders julbord med dignande fat av allt från sill till grisfötter är just vad det; något som hör gamla tider till. Vad är det egentligen som är viktigt för er och om ni till exempel vet att något visst är viktigt för svärmor kanske man ordna med det. En annan idé är ju att man delar på ansvaret för maten, en form av knytkalas, det sparar mycket tid. Men de överdådiga julborden är definitivt inte något som vare sig förväntas eller behövs nuförtiden.

Detta lite adventsreflektioner från oss denna söndag. Försök kick back, och se om er själva. Vi vet hur påfrestande julen är för par och familjer.