Å ljuva separationssemester?

”Vad ska ni göra på semestern i sommar då?”

Svaret kan dröja på en sån enkel och vänlig fråga, och fastna i ett spontant och större ’vad är meningen med livet grubbleri’.

Mannen som fått frågan säger till slut. ”Handen på hjärtat, jag önskar bara att det vore den 15 augusti nu med en gång, så att jag slipper hela skiten.”

Så otroligt sorgligt kan man tycka, men han är säkert inte ensam om att känna så om allt som ska falla på plats inför sommaren, i synnerhet i en komplicerad konstellation med ett ex, gemensamma barn, en ny partner i bilden och dennes barn – för att inte tala om semesterscheman som hänger i luften och bokningar av stugor och annat.

”Hur avslappnande är det, egentligen?”

Till att börja med lever många i en tillvaro där stundande semester kan kännas mer stressande än avkopplande. Vi plockar ut oss själva från ett faktiskt och digitalt hamsterhjul, och dimper ner under en begränsad period i en slags alternativ livsstil där vi ska ’ultra-leva’, i bästa Tomas Ledin-anda med blå vindar och vatten. Vi blir tillfälliga gäster i vår egen dröm om det perfekta livet, både för oss själva som individer och som par, vad vi vill uppnå och uppleva.

Precis som under det intensiva jul- och nyårsfirandet, är det där och då som relationen visas i sin fulla kaliber. Man kan uppleva en romantisk renässans, eller så blir det kanske tvärtom.

Inte sällan förknippas just semesterplanerandet som källa till friktion och ett prov på om relationen håller, vilket vi skrivit om tidigare här. Den ena vill sitta i en stuga i skogen utan el och toalett, den andra kanske vill glida runt i hjärtat av en metropol. Opposites attract, eller en rejäl missmatch?

”Stuck together like glue…”

Som skild eller separerad med gemensamma barn, lever man resten av livet med någon form av avhängighet till sitt ex, vare sig man vill eller inte. Med en ny partner i bilden, och dennes barn, och dennes ex, kan det vara både ytterst svårt att tillgodose att alla blir helt nöjda. Man kan försöka navigera enligt allas önskemål med diverse målstolpar som flyttas fram och tillbaka. Eller, så bestämmer man sig för en plan, kommunicerar den omsorgsfullt och i god tid till vem det nu anbelangar.

Men, så enkelt är det ju inte. Det finns mycket känslor med i bilden. Både emotionella band (man är bedrövad och deppig över att visionen och relationen brast, man vill inte förlika sig med det horribla att behöva berätta att man kanske är singel och helt saknar en plan) och skyldighetskänslor (jag måste ställa upp för mitt ex, skjutsa hen för hen har inte körkort, eller skjuta till pengar).

”Barnen…”

Och så barnen så klart. Barn som kan användas som alibi eller slagträ i egoistiskt syfte, medvetet eller undermedvetet. Båda föräldrars omtanke om barnens bästa används i förhandling om datum och förtur. Man känner måhända till och men ansvar för att det ska bli så bra som möjligt den tiden barnen är med exet, som i sin tur ska få med sig sin nya partner rent tidsmässigt.

Har man inte bestämt vad man själv vill är det mycket svårare att diskutera, särskilt när nya premisser dyker upp pö om pö. Det gäller i alla förhandlingslägen. Oavsett hur krångliga eller infekterade semesterförhandlingarna kan bli, kan det vara bra att veta att man enligt Föräldrabalken (6 kap. 13 § FB) inte behöver den andra vårdnadshavarens godkännande för kortare semesterresor. Den vårdnadshavare som barnet bor tillsammans med kan ensam besluta i frågor som gäller den dagliga omsorgen om barnet. Det innefattar kortvariga resor till utlandet, så länge det inte inskränker på den andra vårdnadshavarens umgänge.

Och mannen som ville att sommaren skulle vara över? Tja, hans nya partner får avvakta i väntan på bekräftelse på exfruns arbetsschema, utifrån turordningen barn som prio ett, sedan exet, och på tredje plats den nya partnern. Sen tänker han hyra ett hus med gott om utrymme och deklarera till alla berörda att de är välkomna dit, samtidigt. Jag hoppas det kommer gå bra.

*****

Louise Brown

Vi vet att det kan vara svårt att närma sig semester när man står inför, under eller efter en separation. Boka en kostnadsfri konsultation med våra Divorce Planning-koordinatorer. Vi kan ge råd och stöd i din separationsprocess.