1+1=2

Det är något visst med siffror. När jag skilde mig sades det att hälften, i runda slängar, skiljer sig. Det minns jag att jag fann viss tröst i. Det var inte bara jag som stod inför detta, och jag kände mig aningen mindre ensam. Så, hur ligger det egentligen till med skilsmässor i Sverige idag? Under de senaste åren har jag samlat på mig en del statistik. Här är ett axplock.

De är ganska många
De senaste åren har drygt 50 000 par per år gift sig. Ungefär hälften delar på sig och under 2018 ägde ca. 25 000 skilsmässor rum. Det är nästan 1 000 fler än året innan. Kan vi bara ta en andningspaus här, och reflektera lite snabbt. 25 000 skilsmässor. Det är 50 000 personer. Varje år. Och då har vi inte med alla separationerna.

De som skiljer sig är inte jättegamla
Den som genomgår en skilsmässa är i snitt 42 år (kvinna) respektive 45 år (man). Cirka två tredjedelar av alla skilsmässor berör personer mellan 35 och 39 år. Ok. Uppfattat.

Och äktenskapen varade inte superlänge
Varaktigheten på äktenskap har förändrats drastiskt de senaste åren; Hälften av de som skilde sig 2018 avser äktenskap som varade i ungefär 11 år. Livslång kärlek, finns den? Hur ser ett helt liv ut, och hur hänger ens relationer med, eller inte med, här?

Nästa är hisnande. Och får en verkligen att reflektera…
Antalet barn som är med om en skilsmässa eller separation är ca 55 000 per år. Och hur fångas dessa upp, undrar jag direkt. Vilka, egentliga, skyddsnät finns?

Och slutligen, fast detta visste vi ju redan
Skillnaden i disponibel inkomst är större mellan sammanboende än om man lever i ett enskilt hushåll. Kvinnor tjänar som regel mindre än män. – Ja, och därför tror jag att där är väldigt många (kvinnor och män) som inte tar steget. Man är rädd för att inte kunna klara sig. Men, där finns uppenbarligen ljus på andra sidan.

Siffrorna tål att tänkas på. Varför talar vi inte mer om de frågor, konsekvenser och händelseförlopp som en skilsmässa eller separation innebär? Varför talar vi inte mer om skilsmässa och separation överhuvudtaget? När sifforna talar sitt tydliga språk. Det var därför jag startade Endbright.

Källa: Statistikmyndigheten SCB